Le Spectacle de la Nature, sv. 4 [1755; astronomie; geografie; fyzika; věda; rytiny; mědiryty; mapy; vazba; kůže]

Druh zboží: kniha
CN: A42769
Autor: [Noël-Antoine Pluche] - Jacques-Philippe Le Bas - Pierre Bourgoin
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 3 750Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Le Spectacle de la Nature, ou Entretiens sur les particularités de l'histoire naturelle, Qui ont paru les plus propres à rendre les Jeunes-Gens curieux, & à leur former l'esprit."

Čtvrtý svazek (a třetí část) populárního přírodovědného kompendia, jehož autorem je Noël-Antoine Pluche (1688-1761), francouzský kněz a učenec; vydání zahrnuje 8 částí v 9 svazcích; tento svazek se věnuje všemu, co se týká nebe (tedy obzvlášť astronomii), dále dějinám experimentální fyziky, do níž jsou zahrnuty i objevitelské cesty, a dějinám teoretické fyziky. Podle všeho kompletní výtisk (všechny srovnávané výtisky obsahují menší či stejný počet příloh).

Kniha obsahuje mědirytový frontispis významného rytce Jacquese-Philippa Le Bas (1707-1783) a 28 mědirytových map a tabulí s ilustracemi, které vyryl Pierre Bourgoin a v jednom případě Le Bas: nalezneme zde např. vyobrazení mechanismu zatmění slunce a měsíce, čtyři vyobrazení oblohy se souhvězdími, soudobou mapu světa, Ptolemaiovu mapu světa, mapu starého Řecka, mapu fénických kolonií, mapy Středomoří, Skandinávie a Špicberků, Ameriky a Asie, vyobrazení armilární sféry, teploměrů či pohybu planet... Část příloh je rozkládacích.

Text francouzsky; sazba antikvou; stránky jsou zdobeny vlysy a koncovými vinětami.

Dobová celokožená vazba s mramorovanými předsádkami.

Vydání: Paris: Chez les Frères Estienne 1755, váz., 621+[1] s., 29 příloh, 12° (10,5 x 17 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; kůže opotřebovaná a odřená, přední předsádka částečně odlepena od desky, zadní volná předsádka má drobné natržení, jedna příloha je na předním okraji trochu ztmavlá a opotřebovaná, jedna příloha má podél dolního okraje bledou skvrnu od vody, několik listů je podél přední ořízky ztmavlých, jeden dvojlist oddělen z vazby, další stránky a přílohy vesměs čisté a bez poškození, jen ojediněle s drobnou skvrnkou, stopami prachu, drobným natržením apod.

Valentinská © 2021