Flavii Iosephi hebraei, historiographi clariss. opera [1524; Židovské starožitnosti; Židovská válka; Židé; renesance]

Druh zboží: kniha
CN: A42657
Autor: Flavius Iosephus [Flavius Josephus] - Iacobus Sobius [Jakob Sobius] - Erasmus Roterodamus [Desiderius Erasmus Roterodamus; Erasmus Rotterdamský] - Ruffinus [Rufinus Aquileiensis; Tyrannius Rufinus]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 70 000Kč
Množství:
 

Tituly a podtituly: "Flavii Iosephi hebraei, historiographi clariss. opera [...] quorum catalogus est qui sequitur: Antiquitatum Iudaicarum, De bello Iudaico, Contra Appione apologetici. Interprete Ruffino presbytero [...] De insignii Machabaeorum martyrio liber unus [...] castigatus ab Erasmo Roterodamo."

Vzácné humanistické vydání děl židovsko-helénského historika a učence Flavia Josepha (1. stol. n. l.); editorem svazku a autorem předmluvy je kolínský humanista a filolog Jakob Sobius (1493-1527/1528). Kniha obsahuje dvě zásadní Josefovy historiografické práce, "Židovské starožitnosti" (94 n. l.) a "Židovskou válku" (cca 95 n. l.), obě v klasickém latinském překladu Tyrannia Rufina (344/345-411); následuje drobnější Josefova práce "Proti Apionovi" (obrana judaismu jako klasického náboženství a filosofie) a Josefovi mylně připisovaný spisek "De insignii Machabaeorum martyrio liber unus", jenž je dnes znám jako "4. kniha Makabejská" a jehož editorem byl v případě tohoto vydání Erasmus Rotterdamský.

Text latinsky; sazba antikvou. Krásný příklad renesanční typografiedvě strany jsou zdobeny identickými dřevořezovými bordurami s figurálními motivy; další strany jsou zdobeny dvěma velkými dřevořezovými vlysy a mnoha dřevořezovými iniciálami s figurálními motivy na pozadí. Chybí titulní list s dřevořezy Herkulových prací podle předloh Antona Woensama (nelze s jistotou říci, zda je Woensam autorem předloh i pro další zmiňovaný knižní dekor). Listy jsou občas chybně číslovány, avšak žádný nechybí.

Dřevěné desky, pergamenová vazba se slepotiskem, rukou psaným titulem, kováním, sponou a koženými řemínky. Na předsádkách jsou rukopisná exlibris a další poznámky ze 17. století (česky i latinsky); na několika stranách jsou marginálie psané perem.

Vydání: Apud sanctam Ubiorum Coloniam Agrippinam [Köln; Kolín nad Rýnem]: ... in aedibus Eucharii Ceruicorni, impendio & aere industrii uiri Godefridi Hittorpii ciuis Coloniensis [Eucharius Cervicornus; Gottfried Hittorp] 1524, váz., [29]+347 listů, 2° (21 x 32 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; pergamen opotřebovaný, s dvěma novějšími nalepenými štítky, část pergamenového pokryvu chybí, jedna spona chybí, ořízka zažloutlá, se skvrnkami, předsádky opotřebované, s natrženími a šmouhami, zadní předsádka má skvrnu od vody, cca 70 listů má skvrnu od vody (viz foto), další stopy stáří a opotřebení jsou poměrně zřídkavé (drobná natržení, nepatrné ztráty, drobné stopy po činnosti larev/hmyzu, skvrnky od inkoustu, ohnuté či ohmatané růžky).

Valentinská © 2021