Atlas für die Jugend und alle Liebhaber der Geographie [1780; mapy; mapa; rytiny; zeměpis; geografie; astronomie]

Druh zboží: kniha
CN: A42646
Autor: Johann Christoph Heckel (ed.), Johannes Esaias Nilson
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 21 250Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Atlas für die Jugend und alle Liebhaber der Geographie, hauptsächlich nach Büsching und Gatterer"; "Mit 24 illuminirten Landkärtchen. Neue, durchaus verbesserte und zum theil ganz umgearbeitete Auflage."

Jeden z prvních školních zeměpisných atlasů; u Stageho druhé, důkladně vylepšené a zčásti zcela přepracované vydání; autorem revize byl německý luteránský teolog Johann Christoph Heckel (1747-1798). Podrobně jsou popsány jednotlivé evropské země, stručnější jsou kapitolky o zbylých světadílech a astronomický dodatek. Kompletní, dobře zachovalý výtisk.

Kniha obsahuje mědirytový frontispis od Johanna Esaiase Nilsona (1721-1788), 22 rozkládacích map (kolorované mědiryty; mapa světa, větší mapa Německa, menší mapy evropských zemí, Asie, Afriky a Ameriky) a dvě rozkládací tabule v dodatku (kolorované mědiryty armilární sféry a oběžných drah planet). Věnování kardinálovi a pasovskému knížeti-biskupovi Leopoldu Arnoštu z Firmianu má v záhlaví mědirytinu jeho erbu.

Text německy; sazba frakturou; titulní strana je zdobena vinětou, další strany zdobeny koncovými vinětami a rokokovými vlysy.

Dobová polokožená vazba s barevnou ořízkou. Na přední předsádce a rubu frontispisu jsou podpisy majitele/žáka (datováno 1820), na poslední straně (vakát) je malůvka koně (kresleno tužkou).

Vydání: Augsburg: Bey Conrad Heinrich Stage 1780, váz., [32]+472+38+[16] s., 24 map/příloh, 8° (10,5 x 17,5 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; desky opotřebované a odřené, zadní deska trochu prohnutá, rohy desek mírně naražené a odřené, na předních předsádkách, rubu frontispisu a několika stranách jsou menší šmouhy/otisky, na titulní straně je razítko knihovny, velká mapa Německa trochu pomačkaná, s drobným natržením, některé další mapy a přílohy jsou na okrajích ztmavlé a mírně pomačkané, další známky staří či opotřebení jsou ojedinělé (skvrnka od inkoustu, ohnuté růžky stránek).

Valentinská © 2021