Atlas historique et geographique, sv. 2 [1762; historie; dějepis; geografie; zeměpis; mapy; mapa; rytiny; mědiryty]

Druh zboží: kniha
CN: A42629
Autor: Claude Buy de Mornas
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 75 000Kč
Množství:
 

"Atlas historique et geographique, dédié A Monsieur le Président Henault. 2e partie".

Druhý svazek třísvazkového atlasu francouzského zeměpisce Clauda Buy de Mornas (zemř. 1783). Tento svazek je historicko-geografický a zabývá se dějinami světa od stvoření po starověk, dějinami biblickými i světskými. Všechny dvoulisty/tabule svazku jsou vytvořeny technikou mědirytu, včetně tabulí s textem. Velmi dobře zachovalý výtisk; tabule jsou ve vynikajícím stavu.

Svazek obsahuje následující tabule/dvoulisty: 1 mědirytový titul, 1 kolorovaný mědiryt stromů vyobrazujících rozdělení dějepisectví na jednotlivé poddisciplíny, 4 černobílé mědirytové tabule s ilustracemi vyobrazujícími stvoření světa podle Genesis a vyhnání Adama a Evy z ráje, 46 kolorovaných historických map Evropy a Blízkého východu, 1 černobílý plán Jeruzaléma, 3 kolorované chronologické tabulky, 3 černobílé genealogické stromy a 11 tabulí s textem (včetně nečíslovaného dvoulistu/tabule s obsahem). Chybí tabule č. 15 (popsána v obsahu jako "Dějiny, příčiny a důsledky potopy, s ilustrací"; pravděpodobně nebyla vevázána). Velikost ilustrací a map se liší, celý dvoulist zabírá jen vyobrazení na titulu a jedna mapa.

Text francouzsky.

Celokožená dobová vazba se zlacením na hřbetu a mramorovanými předsádkami.

Vydání: Paris: Chez l'Auteur [nákladem vlastním] 1762, váz., 4° (27 x 34 cm), 70 dvoulistů/tabulí (33 x 48 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; kůže opotřebovaná a odřená, s drobnými prasklinkami, na předsádkách a rubu několika tabulích je šmouha či otisky, přední předsádka je u vnitřního okraje natržená, tabule zažloutlé, jen velmi zřídka s drobnou hnědou skvrnkou či nepatrným natržením, roh jedné tabule je utržen (text zasažen mírně, viz foto), na dolní ořízce několika tabulí jsou drobné/nepatrné ztráty (pravděpodobně špatně ořezáno).

Valentinská © 2021