Decretum Gratiani [Gratiánův dekret, 1584; kanonické, církevní právo; renesance; renesanční typografie, tisky]

Druh zboží: kniha
CN: A42627
Autor: Gratianus [Gratian]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 24 900Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Decretum Gratiani, emendatum et notationibus illustratum una cum glossis".

"Graciánův dekret" s poznámkami a glosami; jde o kompendium církevních předpisů z první poloviny 12. století. Jeho autorem je mnich a učitel boloňské univerzity Gratianus, podle něhož se obvykle nazývá. Patří k zakladatelským dílům církevního práva a západní právní vědy vůbec; zde v krásném renesančním vydání. Kompletní a velmi dobře zachovalý výtisk; sloupce jsou občas špatně číslovány, zvláště jsou zde mezery mezi sloupci 1400 a 1445, avšak kustody odpovídají, žádný list nechybí (ve skutečnosti má hlavní část knihy 2662 sloupců, tj. 1331 stran).

Text latinsky; sazba antikvou, tisk červeně a černě; na titulní straně je dřevorytové vyobrazení modlícího se papeže Řehoře XIII., na dvou stranách v závěru knihy jsou dřevorytové ilustrace, stromy příbuzenských vztahů ("Arbor Consanguinitatis" a "Arbor Affinitatis"); stránky jsou zdobeny několika koncovými vinětami a množstvím iniciál s figurálními a florálními motivy.

Dobová pergamenová vazba s kováním a koženými řemínky (spony chybí). Výtisk pochází z knihovny kartuziánského kláštera v Olomouci (zrušen 1782), viz perem psané exlibris na titulní straně ("Cartusia Olomucensis B. Maria Virginis").

Vydání: Venetiis [Venice]: Apud Magnam Societatem, una cum Georgio Ferrario & Hieronymo Franzino 1584, váz., [80] s., 2704 sloupců [2662 sloupců, tj. 1331 s.], [116]+46+[2] s., 4° (21 x 28,5 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; pergamen mírně opotřebovaný, se šmouhami, spony chybí, na předsádkách je pár drobných skvrnek od rzi, cca 500 listů má drobné stopy po červotoči (obvykle jen pár; text zasažen jen velmi málo), jiné známky stáří a opotřebení jsou velmi zřídkavé (pár stránek má skvrnku od inkoustu, utržený růžek, drobnou šmouhu či malou bledou skvrnku od vody).

Valentinská © 2021