Topographie oder kurze Beschreibung ... [1779; mapy; Rakousko; Horní Rakousy; veduty; rytiny; mědiryty; Těšínský mír]

Druh zboží: kniha
CN: A42625
Autor: Franz Ferdinand von Schrötter - Michael Wenig
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 47 500Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Topographie oder kurze Beschreibung desjenigen Distrikts der bayerischen Lande, welchen das durchlauchtigste Erzhaus von Oesterreich Kraft der mit Kuhrpfalz zu Teschen geschlossenen Konvention in Besitz genommen hat."

Místopisná publikace vydaná u příležitosti uzavření Těšínského míru (1779), který uzavřel válku o dědictví bavorské. Habsburská monarchie získala na Bavorsku tzv. Innviertel (Innská čtvrť), tj. území na východ od řeky Innu, začleněné do Horních Rakous. Kniha podrobně popisuje nového území, jednotlivá města atd. Jako přílohy jsou zařazeny dva oficiální dokumenty; knihu sestavil a texty napsal Franz Ferdinand von Schrötter (1736-1780), rakouský jurista a historik. Kompletní výtisk.

Kniha obsahuje rozkládací mapu Innské čtvrti (kolorovaný mědiryt; v levém horním rohu je parergon s putti a kartuš; rozměry 36 x 45,5 cm) a 21 rozkládacích vedut měst, hradů, zámků a klášterů na tomto území (cca 32 x 40 cm); autorem mědirytů je Michael Wening (1645-1718), který je mnohem dříve vytvořil pro své dílo "Historico-Topographica Descriptio".

Text německy; sazba frakturou; na titulní straně je mědirytová viněta (malá mapa Innské čtvrti), další strany jsou zdobeny třemi ilustračními vinětami (dva mědiryty, jeden dřevoryt) a třemi koncovými vinětami (jeden mědiryt, dva dřevoryty).

Dobová lepenková vazba; na hřbetu je papírový štítek se zlaceným titulem.

Seznam míst vyobrazených na vedutách (označeny písmeny A-W; C zjevně chybně nepoužito): Altheim (A), Aurolzmünster (B), Schloss Aurolzmünster (B), Braunau (D), Burg Friedburg (E), Schloss Katzenberg (F), Mattighofen (G), Mauerkirchen (H), Schloss Maierhofen (I), Ort (K), Raab (L), Kloster Ranshofen (M), Reichersberg (N), Ried (O), Schloss Riegerting (P), Schloss Sankt Martin (Q), Schärding (R), Schloss Schwendt (S), Kloster Suben (T), Uttendorf (U), Schloss Wildshut (W).

Vydání: Wien: Bey Joseph Edlen von Kurzböck 1779, váz., [16]+64+[24] s., 21 tabulí, 1 mapa, 4° (21 x 26,5 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; desky silněji opotřebované a vybledlé, se skvrnkami, menšími ztrátami a prasklinou podél hřbetu, na titulním listě jsou staré signatury přelepeny dvěma kousky papíru, stránky občas trochu zažloutlé, případně s malým množstvím žlutých skvrnek od stáří, mapa částečně zažloutlá, s drobným natržením, tabule občas zažloutlé a/nebo s malým počtem žlutých skvrnek od stáří, výjimečně s nepatrným natržením, často ovšem s mírně ohnutými okraji.

Valentinská © 2021