Ars Medendi Humanos [1597; medicína; lékařství; léčba; pergamen; 16. století]

Druh zboží: kniha
CN: A42622
Autor: Dominicus Leonus Lunensis [Domenico Leoni]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 45 000Kč
Množství:
 

Celý titul a podtituly: "Ars Medendi Humanos, Particularesq[ue] morbos, a vertice usque ad pedes describens: quae ob lucidiorem doctrinam in Tres dividitur Sectiones. Quarum Prima, capitis; Secunda, Membrorum spiritalium; Tertia, Membrorum nutritioni, & generationi famulantium passiones continet."

Velmi rozsáhlé medicínské dílo boloňského lékaře Domenica Leoniho (zemř. 1592); autor podává přehled nejrůznějších nemocí a způsobů léčby. Kniha je věnována mantovskému vévodovi Guglielmu Gonzagovi; opravené vydání (první vydání vyšlo v Boloni roku 1583). Kompletní výtisk.

Text latinsky; sazba antikvou; na titulní straně je dřevořezový signet frankfurtského tiskaře a vydavatele Andrease Wechela; další stránky jsou zdobeny vlysy a iniciálami.

Dobová pergamenová vazba se slepotiskem, barevnou ořízkou a koženými řemínky (kovové spony chybí); dřevěné desky. Na zadní volné předsádce jsou poznámky psané perem, pravděpodobně ze 17. století; na několika stranách jsou vepsány drobné marginálie z téže doby.

Vydání: Francofurti [Frankfurt nad Mohanem]: Apud heredes Andreae Wecheli, Claud. Marnium, & Ioan. Aubrium 1597, [16]+1276+[36] s., 8° (12 x 18,5 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; pergamen opotřebovaný a zažloutlý, s hnědými skvrnkami, ořízka ztmavlá, stránky mírně zažloutlé, titulní list opotřebovaný a silněji zažloutlý, na cca 10 úvodních listech je v rohu hnědá skvrna, na cca 100 listech a zadní předsádce jsou malé stopy po činnosti larev (text zasažen jen ojediněle), cca 10 listů má menší ztráty v pravém horním rohu (text zasažen jen z malé části), malá část listů má ohnuté růžky.

Valentinská © 2021