Institutiones Medicae Libris V. Comprehensae [1687; medicína; lékařství; farmacie; rytiny; mědiryty; Praha; Thun; Děčín]

Druh zboží: kniha
CN: A42617
Autor: Sebastianus Christianus de Zeidlern [Sebastian Christian Zeidler; von Zeidlern; Šebestián Kristián Zeidler]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 14 900Kč
Množství:
 

Podtitul: "... ab hinc aliquot annis Studiosae Juventuti Medicinae publice in Auditorio Medico Universitatis Carolo-Ferdinandeae Pragensis dictatae, nunc revisae & Typis mandatae."

Významné medicínské a farmaceutické dílo česko-německého lékaře Šebestiána Kristiána Zeidlera (1620-1689), profesora Karlo-Ferdinandovy univerzity, který provedl roku 1685 první demonstrativní pitvu v českých zemích od dob Jana Jesenia. Kniha obsahuje celostránkový mědirytový portrét autora s jeho erbem (vytvořeno mezi lety 1685-1687, tedy po povýšení Zeidlera do šlechtického stavu). Kniha je věnována Františku Oldřichu Kinskému z Vchynic a Tetova. První vydání; kompletní výtisk.

Text latinsky; sazba antikvou; stránky zdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami.

Dobová celokožená vazba; na versu titulního listu je staré razítko děčínské zámecké knihovny, tj. slavné knihovny Thun-Hohenštejnů. Na přední volné předsádce a stránce s věnováním jsou staré poznámky psané perem, na cca 20 stranách jsou marginálie a podtržení psaná perem (vše z 18. století).

Vydání: Pragae [Praha]: Apud Joannem Carolum Gerzabek [Joannes Carolus Gerzabek; Johann Carl Gerzabek; Jan Karel Jeřábek] 1687, váz., [12]+291+[3] s., 1 tabule, 8° (15 x 18 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; desky opotřebované a odřené, kůže na hřbetu přetřena barvou, prasklá, se ztrátou, stránky zažloutlé až zahnědlé, cca 10 listů má menší skvrnu od vody, na pár stránkách je skvrnka od inkoustu, tabule s portrétem má nepatrné natržení, hřbet je prasklý (avšak vazba dobře drží pohromadě).

Valentinská © 2021