Phytognomica [1591; botanika; rostliny; léčivé byliny; magie; dřevoryty; dřevořezy; rytiny; staré tisky; 16. století]

Druh zboží: kniha
CN: A42613
Autor: Ioannes Baptista Porta [Giambattista della Porta; Giovanni Battista Della Porta]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 45 000Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Phytognomica Io. Baptistae Portae Neapol. Octo libris contenta; In Quibus Nova, Facillimaque Affertur Methodus, qua plantarum, animalium, metallorum; rerum denique omnium ex prima extimae faciei inspectione quiuis abditas vires assequatur."

Významné dílo renesenční botaniky od neapolského polyhistora Giambattisty della Porta (1535-1615). Autor v ní odhaluje skryté vlastnosti rostlin podle jejich tvarových analogií s částmi těl živočichů; odtud jsou vyvozovány i léčivé účinky. Druhé, opravené vydání ("Nunc primum ab innumeris mendis, quibus passim Neapolitana editio scatebat, vindicata"; první, neapolské vydání je z roku 1588). Kompletní, dobře zachovalý výtisk.

Kniha obsahuje 32 velkých dřevorytových vyobrazení rostlin s analogickými částmi živočišných těl; na versu titulního listu je dřevorytový portrét autora.

Text latinsky; sazba antikvou; na titulní straně je dřevorytová viněta/signet; další stránky jsou zdobeny linkami, koncovými vinětami a iniciálami.

Nová celokožená převazba s kovovými rohy.

Vydání: Francofurti [Frankfurt nad Mohanem]: Apud Ioannem Wechelum & Petrum Fischerum consortes [Ioannes Wechelus & Petrus Fischerus] 1591, váz., [16]+552 s., 8° (12,5 x 19 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; ořízka zažloutlá, horní ořízka ztmavlá, titulní list opotřebovaný a ohmataný, s drobnou ztrátou (opraveno knihvazačem), drobnou skvrnkou od inkoustu, razítkem a dvěma signaturami (jedna vepsána perem), poslední list rovněž opotřebovaný, s drobnými natrženími na okraji, další stránky vesměs čisté, jen občas mírně zažloutlé či s mírně opotřebenými rohy, na několika stranách je drobná skvrna od vody, jeden list má přehnutý okraj.

Valentinská © 2021