Epistolae Itinerariae [1700; cestopis; Uhry; Maďarsko; Slovensko; Praha; Buda; Komárno; Ostřihom; rytiny; lepty; veduty Visegrád, Györ, Komárom, Budapest, Esztergom Gran]

Druh zboží: kniha
CN: A42593
Autor: Jacobus Tollius [Jakob Tollius] - Henricus Christianus Henninius [Hendrik Christiaan de Hennin; Heinrich Christian von Hennin] - Jan Goeree - Jan van Vianen
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 72 500Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Jacobi Tollii Epistolae Itinerariae: ex Auctoris Schedis Postumis Recensitae, Suppletae, Digestae; Annotationibus, Observationibus & Figuris adornatae, cura & studio Henrici Christiani Henninii".

Cestopis holandského klasického filologa a lékaře Jacoba Tollia (1633-1696), z pozůstalosti vydaný a anotovaný Henricem Christianem Henniniem. Autor v šesti dopisech/kapitolách popisuje svoji cestu do Braniborska (Berlín), Čech (Praha), Rakouska (Vídeň) a Uher (Banská Štiavnica, Kremnica, Nové Zámky; Budín/Buda a další města podél Dunaje); zaznamenává setkání s učenci, obsahy knihoven, různé zajímavosti apod.

Kompletní a dobře zachovalý výtisk; kniha obsahuje titulní mědiryt od Jana van Vianen (cca 1660 - cca 1726) podle předlohy Jana Goereeho (1670-1731), dvě mědirytové ilustrační viněty ("vlysy") od Jacoba Baptista (?-1704) podle předloh Jana Goereeho, dvě mědirytové ilustrace v textu a 16 tabulí s rytinami vyobrazujícími zčásti starožitnosti, nápisy či lékařské nástroje a zčásti krásné veduty Stoličného Vyšehradu (maďarsky Visegrád), Rábu (Györ), Komárna (Komárom), Starého Budína (Óbuda), Budína (Buda; dvě veduty) a Ostřihomi (Esztergom); v případě veduty Ostřihomi je s jistotou identifikovatelný i rytec (Jan van Vianen). Některé tabule jsou rozkládací.

Text latinsky (výjimečně v anotacích řecky); sazba antikvou; na titulní straně je viněta (mědirytový signet tiskaře), stránky jsou zdobeny četnými dřevořezovými iniciálami a koncovými vinětami; dvě iniciály jsou mědirytové (identické).

Dobová celokožená vazba se zlacením a barvenou ořízkou.

Vydání: Amstelaedami [Amsterdam]: Typis Francisci Halmae [François Halma; Franciscus Halma] 1700, váz., [18]+260+[14] s., 16 tabulí, 8° (17,5 x 24 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; kůže opotřebovaná, s drobnými ztrátami na hřbetu a odřená na rozích desek, volné předsádky zažloutlé, s natrženími, malá část stránek zažloutlých, na cca 30 listech a pár tabulích jsou v rozích či podél dolní ořízky menší skvrny od vody (viz např. foto titulní strany), pár listů a tabulí má malý počet hnědých skvrnek, na jedné tabuli je drobná značka psaná pastelkou.

Valentinská © 2021