Artzneyische Wasser- Und Signatur-Kunst [1680; léčebné lázně; léčivé prameny; lékařství; medicína; astrologie; balneologie]

Druh zboží: kniha
CN: A42649
Autor: Johannes Hiskias Cardilucius [Johann Fortitudo Hartprecht; Filius Sendivogii], Cornelius Nicholas Schurtz
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 8 990Kč
Množství:
 

Tituly a podtituly: "Artzneyische Wasser- Und Signatur-Kunst, Oder Beschreibung der fürnehmsten teutschen Saur- und Gesundheit-Brunnen, warmer Schwefelbäder und Saltz-Quellen [...] Nebenst angehengtem Signatur-Spiegel, wie aus der Signatur, Gestalt und Bezeichnung der Kräuter zu mercken."

První vydání práce o léčivých lázních, pramenech a vodách doplněné rozsáhlým pojednáním o astrologických souvislostech bylin; autorem je lékař, alchymista a astrolog Johannes Hiskias Cardilucius (zemř. 1697), pravděpodobně totožný s alchymistou Johannem Fortitudem Hartprechtem, známým jako Filius Sendivogii. Kniha je čtvrtým svazkem řady "Stadt- und Land-Apotheke". Kompletní výtisk (s chybným číslováním stran; mezi s. 240 a 251 je mezera, avšak text, včetně kustodu, odpovídá navazujícímu textu).

Ve frontispisu je mědirytina Cornelia Nicholase Schurtze datovaná rokem 1680; astrologické pojednání doplňují dvě rozkládací tabulky.

Text německy; sazba frakturou; titulní strana s červeným a černým tiskem; stránky jsou zdobeny iniciálami a jednoduchými vlysy a koncovými vinětami.

Celokožená vazba (asi o něco pozdější) s mramorovanou ořízkou a zlaceným titulem.

Vydání: Nürnberg: In Verlegung Wolffgang Moritz Endter, und Johann Andreae Endters, Sel. Söhnen 1680, váz., [24]+1265+[17] s., 2 přílohy, 8° (10 x 17 cm)

Stav knihy: Dobrý stav; kůže opotřebovaná, odřená, se ztrátami, na zadní desce trochu odlepená, předsádky opotřebované a ztmavlé od prachu, zadní předsádka odlepena od desky, vazba vzadu nalomená, frontispis opotřebovaný, trochu zahnědlý a částečně oddělený z vazby, titulní list trochu zahnědlý, s drobnými ztrátami na okrajích, cca 50 listů má drobné stopy po činnosti larev (text nepoškozen), cca 50 listů má menší skvrnu od vlhkosti, stránky zažloutlé, několik stránek až zahnědlých, další známky opotřebení a stáří jsou zřídkavé (ohnuté růžky, drobné otisky a skvrnky, poznámky psané perem).

Valentinská © 2021