Compendium elementorum matheseos universae, sv. 2 [1761; věda; astronomie; architektura; sluneční hodiny; rytiny]

Druh zboží: kniha
CN: A42645
Autor: Christianus Wolffius [Christian Wolff]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 4 500Kč
Množství:
 

Titul a podtitul: "Compendium elementorum matheseos universae In usum Studiosae Juventutis adornatum [...] Editio Lausannensi et Veronensi Locupletior, & Correctior".

Druhý svazek dvousvazkového kompendia vědeckého poznání; sestavil a napsal slavný německý filosof Christian Wolff (1679-1754). V tomto svazku autor geometrickou metodou vykládá základní principy astronomie, geografie, chronologie, nauky o slunečních hodinách (gnomica), pyrotechniky, vojenské architektury, civilní architektury a algebry. Výtisk obsahuje všech 24 rozkládacích obrazových příloh s četnými mědirytovými ilustracemi, vesměs se vztahujícími k částem o astronomii, slunečních hodinách a architektuře.

Text latinsky; sazba antikvou; titulní strana je zdobena vinětou, další strany zdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami.

Dobová celokožená vazba. Na přední předsádce a titulní straně jsou stará rukopisná exlibris (jedno datováno 1813).

Vydání: Venetiis [Benátky]: Apud Joannem Baptistam Recurti [Giovanni Battista Recurti] 1761, váz., 502 s., 24 obr. příloh, 8° (11,5 x 17 cm)

Stav knihy: Uspokojivý stav; kůže opotřebovaná a odřená, na přední desce se ztrátami, lepenková deska silně odřená, přední předsádka, menší část listů a několik příloh na okrajích či rozích zahnědlé, odřené a opotřebované, s menšími ztrátami (text a rytiny zasaženy minimálně), na některých listech a přílohách jsou drobné šmouhy, staré poznámky perem, drobná natržení nebo malé skvrnky od vody či inkoustu, na rubu titulního listu jsou poznámky psané perem, čtyři přílohy jsou odděleny z vazby.

Valentinská © 2021