Acta physico-medica Academiae Caesareae Leopoldino-Carolinae, 1730 [medicína; lékařství; mědiryty; rytiny; věda]

Druh zboží: kniha
CN: A42612
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 11 250Kč
Množství:
 

Celý titul a podtitul: "Acta physico-medica Academiae Caesareae Leopoldino-Carolinae naturae curiosorum, exhibentia ephemerides sive observationes historias et experimenta a celeberrimis Germaniae et exterarum regionum viris habita & communicata, singulari studio collecta. Volumen secundum cum Appendice".

Druhý svazek časopisu vydavaného Leopoldinouněmeckou akademií věd; svazky vycházely nepravidelně, v rozmezích dvou či více let. Časopis byl silně zaměřen na medicínu, ale svazek obsahuje i mnoho příspěvků z fyziologie a botaniky, příp. i z mineralogie. Rozdělen na hlavní část a dodatek (appendix), který obsahuje další drobné studie a výsledky různých pozorování. Kompletní, velmi dobře zachovalý výtisk. (Mezi hlavní částí a dodatkem je vytržen list, který však byl téměř jistě prázdný, ačkoli na s. 470 je kustod. Žádný kolacionovaný výtisk však na tomto místě list neobsahuje.)

Zařazeno je 20 příloh: mědirytový frontispis, 15 tabulí s mědirytovými vědeckými ilustracemi (anatomická vyobrazení, různé novotvary, siamská dvojčata, rostliny, zkameněliny, nerosty atp.; vícero tabulí je rozkládacích), dvě rozkládací tabule s tabulkami a dva mědirytové portréty nedávno zesnulých vědců-lékařů (Veit Riedlin a Johann Moritz Hoffmann). Frontispis vyryl Johann Georg Pintz (1697-1767).

Text latinsky; sazba antikvou; stránky zdobeny vlysy, koncovými vinětami a iniciálami.

Dobová celokožená vazba se zlacením na hřbetu.

Vydání: Norimbergae [Nürnberg; Norimberk]: Apud Haeredes W. M. Endteri et J. A. Engelbrechti Viduam. Typis Joh. Ernesti Adelbulneri 1730, váz., [18]+470+[4]+225+[11] s., 20 tabulí, 8° (17,5 x 21 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; kůže poněkud opotřebovaná, na rozích desek odřená, podél hřbetu s prasklinou (pokryv ale dobře drží pohromadě), na titulním listě jsou dvě drobná razítka (na rectu i versu), menší část stránek zažloutlá, příp. s drobnými hnědými skvrnkami od stáří, růžky dvou listů utržené (text nezasažen), dvě rozkládací tabule mají nepatrné natržení, dvě rozkládací tabule mírně na okraji pomačkané (zahnuté).

Valentinská © 2021