Sermones sancti Augustini ad heremitas [1495; inkunábule; prvotisky; prvotisk; kázání; augustiniáni]

Druh zboží: kniha
CN: A42652
Autor: Pseudoaugustinus [svatý Augustin; Aurelius Augustinus]
Stav: Použitá
Dostupnost: SKLADEM MIMO PRODEJNU (info)
Cena: 175 000Kč
Množství:
 

"Sermones sancti Augustini ad heremitas" (Kázání svatého Augustina poustevníkům). Vzácný prvotisk vytištěný roku 1495 v Benátkách Simonem Bevilaquou (aktivní mezi lety 1485-1518); jde o soubor kázání připsaných svatému Augustinovi, který však vznikl mezi 12.-14. století. Měl dokázat existenci augustiniánů poustevníků již za života svatého Augustina a potvrdit tak jejich větší význam oproti augustiniánům kanovníkům. Ačkoli autenticita kázání byla zpochybněna v 17. století benediktiny z kongregace sv. Maura, tj. jedněmi ze zakladatelů moderní kritiky pramenů, vliv těchto kázání na středověkou a raně novověkou recepci Augustina byl přesto významný. Velmi dobře zachovalý výtisk; chybí jen druhý list s obsahem (resp. seznamem kázání).

Text latinsky; sazba gotikoantikvou; první strana textu je zdobena dřevořezovou iniciálou; titul a iniciála jsou dodatečně kolorovány.

Pozdější pergamenová vazba se štítkem, zlaceným titulem, barevnou ořízkou a kováním (kožené tkanice/řemínky dochovány jen fragmentárně, spony chybí). Na cca 10 stranách jsou velmi staré marginálie a podtržení psané perem (asi již z 16. století).

Vydání: [Benátky]: Impressum Venetiis per Symonem Papiensem dictum Bivilaqua [Simon Bevilaqua; Simon Bevilacqua; Simon de Papia dictus Bevilaqua] 1495, váz., 111 nečíslovaných listů, 12° (11 x 14 cm)

Stav knihy: Velmi dobrý stav; pergamen jen mírně opotřebovaný, s několika stopami po činnosti larev, na předsádkách jsou další drobné stopy a pár nedávných poznámek psaných tužkou, na přední předsádce je stará signatura psaná perem, cca 20 listů má drobnou skvrnku či šmouhu, několik listů má drobné natržení, jeden list je na dvou místech perforovaný a opravovaný kousky papíru (text poškozen minimálně), mezi titulním listem a předsádkou je ve vazbě nevelká prasklina (vazba je však stále pevná).

Valentinská © 2021